Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 12:40 - Китай и Русия отхвърлят щатския долар като резервна валута
Автор: stoyan80 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1753 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11.2017 15:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китай и Путин може би току-що опропастиха бъдещето на Америка, и вашето пенсиониране заедно с него

Въпреки, че това получи сравнително малко внимание от официалните медии, Китайската Банка (ВОС) току-що подписа бездоларово уреждащо споразумение с VTB- една от най-големите руски търговски банки.
Споразумението ще разреши на VTB и ВОС да се разплащат помежду си в своите местни валути, премахвайки необходимостта от aмериканския долар за уреждане на сделките. Това може и да не звучи като нещо значително , но от гледна точка на международната търговия и финанси, е нещо огромно.

От времето на Бретън- Уудското споразумение след Втората Св. Война, държавите използват щатския долар в международните търговски взаимоотношения . Но статутът на резервна валута не продължава вечно. Доларът изгубва позицията си и това ще има сериозни последици за Съединените щати и за всеки инвестирал в долари. Като бивш търговец на облигации и валутен търговец разбирам предимствата, които САЩ получава вследствие на щатския долар, ползващ статутa на резервна валута. Има естествено предлагане или търсене от юридически лица за притежаване на долари. Страните желаят да съхраняват тяхното богатство в инструмент, който ще запази своята стойност. В течение на почти 80 години, това e щатският долар. Но ние сме пропилели това положение чрез нашата финансова безотговорност.

Докато нашият държавен дълг наближава 20 трилиона долара, е разбираемо защо страните и корпорациите се чудят дали някога въобще ще имаме волята или средствата да изплатим тази поразителна парична сума. Те вярват, че ние ще трябва да девалвираме нашата валута, т.е. да печатаме пари, за да се установи какво дължим като държава. Следователно, те започват да търсят други средства за съхранение на богатството си и за уреждане на техните сделки. Дори преди подписването на тази двустранна сделка, Китай в частност беше държавата, която започна да прехвърля своите активи на други места за да защити своите интереси.

Винс Милър- старши пазарен стратег от Birch Gold Group вярва, че китайците влагат зашеметяваща сума от своето богатство в злато:
" Когато Китай последно направи отчет на своите златни запаси пре 2008 година, те притежаваха 1,054 тона. Оттогава те са запазили пълно мълчание относно това колко притежават, но ако започнете да изчислявате- отчетените вносове, стичащи се в страната всеки месец, преценените НЕотчетени вносове прибавени към тях, плюс това, което Китай може да добие като злато в собствените си граници- не бихме били изненадани ако някои наскорошни доклади, поставящи настоящите национални запаси в порядъка между 3000 до 5000 тона се окажат правдиви."

Тъй като все повече страни правят стъпки подобни на китайските, търсенето на долари ще започне да запада докато този процес се разгръща. И понеже има по-слабо търсене на резервна валута, стойността на долара ще падне. Това ще окаже отрицателно въздействие върху американския потребител, тъй като цените на вноса ще се повишат. Съединените щати ще бъдaт много по-податливи на икономически кризи; и стойността на нашата валута ще се люшка много по-свободно, което доста ще затрудни бизнеса и физическите лица в управлението на техните финанси. Нашият житейски стандарт ще се свие повече, отколкото вече се е свил. Нито една страна никога не е девалвирала своя път към благоденствието. Само банановите републики се опитват да правят това.

Американците също ще трябва да заплащат много повече, когато пътуват в чужбина. Навярно най-страшният аспект на това положение е, че ние връчихме на нашите икономически (вероятно и военни) противници мощно оръжие. САЩ не притежава повече икономическа възглавница. Не можем чрез дефицитно разходване да си позволим да спечелим друг конфликт. Страни, които не ни харесват много са осъзнали тази истина и са започнали да се възползват от това.

Нашите въоръжени сили бяха обучавани и снабдявани да водят две войни едновременно по земното кълбо. Ние не можем повече успешно да водим и една. Макиавели е казал:
"По-добре да бъдеш страховселяващ, отколкото обичан." Опасявам се , че САЩ понастоящем не са нито едното, нито другото. Ако се вгледате по света може да видите противници, действащи против интересите на САЩ, защото те просто не се страхуват от нашата реакция повече. Ние сме твърде слаби. Всичко това произтича от нашия дългов товар (да не говорим за нашата липса на водачество-но това е друга тема). Винс Милър от Birch Gold Group хвърля повече светлина върху въпроса какво Русия в частност вече върши, за да действа против интересите на САЩ.:
"Можем да спорим относно това дали Русия има правото толкова силно да се намесва в последните събития в Украйна, но Владимир Путин е напълно убеден, че това е тяхно преимущество. Така че той няма да остави последната поредица от санкции на президента Обама безнаказани. В действителност, той е обявил това, което съм нарекъл "пълномащабна финансова война " срещу Съединените Щати. Един от начините, с които виждаме Русия да върши това по-специално е чрез продажбата на притежаваните от тях ценни книжа, които сега заемат най-ниското си ниво от 2011 година насам. Съединените щати ще продължават да виждат как други нации се опитват и отхвърлят щатския долар от техните международни търговски взаимоотношения.

Историческото място, заемано от долара на световния пиедестал ще продължава да бъде подкопавано. Единственият начин този процес да бъде прекратен е нашето правителство да спре да харчи пари, които не притежава. Хората казват, че ако искаш да се измъкнеш от яма, тогава трябва да спреш да копаеш. Ние също трябва да разкараме правителството от пътя на нашата икономика. Само икономически растеж ще помогне за възстановяване на доверието в долара. Нашата настояша администрация не разбира концепцията за уголемяване на пая. Те искат единствено да вземат колкото се може повече преди светлините да угаснат за Америка. Тези нападки срещу долара като световна резервна валута не се извършват скришно или зад затворени врати, но по-скоро на открито. Ние наблюдаваме, както и останалата част от света. Ако те е грижа за бъдещата стойност на твоите лични спестявания, наложително и ти също да го правиш. ....................................................................................................................................................................../Автор автор: Тод Ууд
/ Източник: Westernjournalism.com (22.06.2014)


image
Гласувай:
2
01. injir - Хах! Surprise.
18.08.2014 02:17
Хах! Surprise.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 292710
Постинги: 186
Коментари: 61
Гласове: 192
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930