Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2016 15:31 - Археолози откриха тунел в пирамидата на ацтеките в Теночтитлан
Автор: stoyan80 Категория: История   
Прочетен: 1295 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    image
image От Костадин Филипов на 03.12.2015 11:45

Археолози от Мексико попаднаха на тунел в пирамидата на ацтеките Темпло Майор /Уицилопочтли/ в древния град Теночтитлан на територията на съвременно Мексико. Той води към две скрити камери, разположени на централна площадка с кръгла форма.

Тунелът е дълъг 8,2 метра, широк 0,5 метра и висок 1,5 метра. Входът в прохода е бил затворен от 3-тонна плоча, която е била вдигната през 2013 г. В скритото от нея пространство учените са открили златни бижута, орлови кости и тленните останки на две обезглавени деца на 5-7 години, а също затворен с камъни и боклуци тесен проход.

Според археолозите, те са намерили свидетелства за ритуални жертвоприношения на древните ацтеки, а камерите могат да са място за кремиране на мъртвите ацтекски вождове. През периода 1325-1521 г. индианците са изгаряли своите древни предводители. Испанските завоеватели пишат за кремирането, правено през 1521 г.

image

Тунелът е дълъг 8,2 метра, широк 0,5 метра и висок 1,5 метра

Учените планират да разпечатат входа и камерите през 2016 г. За пръв път кухите пространства са били открити през 2007 г. с помощта на радарно сканиране.

image

Пирамидата на ацтеките Темпло Майор в древния град Теночтитлан на територията на съвременно Мексико

Досега археолозите не са намирали погребения на изгорени тела на ацтекските предводители. Ако сега в камерите се натъкнат на кремирани останки, това ще е първото подобно откритие, което ще хвърли повече светлина върху изчезналата цивилизация и културното наследство на Мексико.

Пирамида на Уицилопочтли (Темпло Майор) представлява комплекс от храмови съоръжения в столицата на ацтеките Теночтитлан. Височината на пирамидата е достигала 60 метра. На върха й се намира храмът на бога на слънцето и войната Уицилопочтли и бога на дъжда и плодородието Тлалок.

 Пирамидата е издигната през 1325 г. и след 200 години става културен център на ацтекската държава. По-голямата част от комплекса Темпло Майор е разграбена от испанските завоеватели през 1521 г.

/Източник: delo.bg /

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Загадките на маите

Величествените руини на маите, разхвърляни из Южна Америка, са пълни със загадки, а техният прочут календар ни кара да си задаваме едни и същи въпроси.

Защо в него има само 260 дни, по каква причина маите са го наричали „следа от Бога“ и вярно ли е, че в него е посочена точната дата на края на света?

image

И това далеч не са всички тайни, оставени ни в наследство от древната и загадъчна цивилизация.

Според преданието боговете създали хората от царевица. Хората построили цели градове, които нямали равни по света, с компютърна точност изчислявали движението на планетите и звездите, във футбола играели не на живот, а на смърт, и достигнали самия връх на цивилизация, която и до днес удивлява света.

А след това изоставили своите градове. Но откъде са дошли те, антрополозите не знаят и до днес. Частични изследвания на гробници и писменост на маите са навели учените на извода, че маите са погребвали починалите по същия принцип, както и египтяните – в саркофази. Дали е възможно техни предци да са били египтяните? Но защо тогава те не са им предали многобройните си знания?

В джунглите на Централна и Южна Америка за последните години са открити руини на десетки големи и малки „забравени“ градове от доколумбовата епоха. Например пирамидата Куикуилко в Мексико.

Една от тези загадки са рисунките в перуанското пустинно плато Наска. Площ, обхващаща 500 кв. км, е покрита с безброй гигантски наземни фигури, които може да се видят само отгоре. Общо на платото има 13 000 линии, 100 различни спирали, над 700 правоъгълни и трапецовидни площадки.

image

На места се виждат изображения на животни, птици, цветя и дървета. На въпроса, какво означава тази схема и за кого е предназначена тя, учените все още нямат отговор...

Още маите имали свой календар. Дори два – къс и дълъг. Първият представлявал съчетание на числата от 1 до 13 и 20 месеца, а вторият се състоял от 18 месеца по 20 дни и пет „излишни“, или „нещастни“ дни. Двата календара се допълвали взаимно и образували завършен цикъл от 52 години.

Имало и други начини за датиране, но всички те се променяли с времето, което значително затруднява съотнасянето на датите, записани от маите, с европейската хронология. Освен това календарната система била изчислена с такава точност, че за 6000 години тя изоставала само с един ден.

На дъното на така наречените сеноте – вдлъбнатини в земята, смятани при маите за свещени – се крие още една тайна. Съществува версия, че от тези падини индианците наблюдавали Слънцето в зенита в моментите, когато стълбът слънчева светлина се потапял вертикално във водата.

В антропологичния музей в Мексико се съхранява ацтекският календар „Слънчев камък“ – огромен базалтов монолит с диаметър 3,5 м и тегло 24,5 тона, отразяващ представите на древните за далечното минало. В неговия център е изобразен Тонатиу – бога на Слънцето, а отстрани – символи от четирите предшестващи епохи. Изхождайки от него, всяка епоха е имала свой бог и преди на Земята да се появят съвременните хора, тук са се сменили четири човешки раси.

А нашите предшественици са загинали по време на велики катаклизми. Първите са унищожени от земетресение, вторите – от ураган, третите – от вулканична лава, а четвъртите са загинали в резултат на гигантско наводнение.

Днес ни свети Петото Слънце, което ацтеките наричали „Слънце на движението“. Те предрекли неговата гибел през 2012 година. Но очевидно нещо не е както трябва – предсказанието не се сбъдна. И това е още една неразгадана загадка.

image

Интерес представлява и 25-метровата пирамида Кукулкан, построена през XI в. и посветена на върховния бог. На горната ѝ площадка е разположен храм, а основата ѝ образува квадрат с дължина 55,5 метра. Към върха на пирамидата водят четири широки стръмни стълби, разделени на 18 части, всяка от които съответства на месец в годината, тъй като в календара на маите имало 18 месеца. Всяка стълба се състои от 91 стъпала.

Ако броят на стъпалата се умножи по броя на стълбите (4) и се разгледа върхът на платформата върху пирамидата, на която е разположен храм, като още едно стъпало, получаваме 356 – броя на дните в годината.

Тоест в основата на пирамидата е положен принципът на календара. Но това не е единствената ѝ особеност. Два пъти годишно, в дните на пролетното и есенното равноденствие, на пирамидата възниква особен визуален ефект – от триъгълниците светлина и сянка се образува изображението на гигантски змей, който бавно пълзи към основата на пирамидата.

image

В Нюйоркския музей се съхранява доста загадъчен артефакт – „Черепът на съдбата“. Ако под кристалния череп се постави източник на светлина, очните орбити на черепа започват да светят. А ако се насочи лъч светлина в центъра на носа, черепът започва да свети изцяло и около него възниква ярък ореол.

Учените смятат, че черепът е използван от жреците на маите по време на ритуални церемонии, когато призматичните „очи“ са фокусирали слънчевите лъчи, предизвиквайки появата от разтворената челюст на сакрален език от пламък.

Казват, че самият Хитлер е вярвал, че ако събере всичките 13 черепа, може да стане властелин на света. Що за сила е скрита в тях? Отговорът на този въпрос досега не е открит – кристалният череп упорито пази тайната на своята изработка.

Безспорно е едно – този невероятен шедьовър, изработен от неизвестен майстор, е една от най-прекрасните загадки на древната история, която може би не бива да бъде разгадана.

Впрочем както и другите тайни на маите..."

/Източник: megavselena.bg /


 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 445644
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031