Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2014 20:47 - Какво ни казват тайните послания в песните
Автор: stoyan80 Категория: Музика   
Прочетен: 1919 Коментари: 1 Гласове:
4



Някога предполагали ли сте, че в любимите ви песни може да се крият тайни послания? При това независимо от музикалния жанр и независимо дали песните са на български или чужди изпълнители.

Интернет потребители твърдят, че много песни крият тайни послания, при това от хитове на “Бийтълс” до... Мария Илиева. YouTube, Vbox7, форуми, социални мрежи и всякакви български и чужди сайтове се пълнят с коментари за това, че в песните понякога има съобщения, записани отзад напред, които целят да влияят върху мисленето и настроенията ни или пък просто да ни разкрият някаква тайна. Това, разбира се, са само догадки за причините в песните да се крият тайни послания. Не можем да сложим етикет с каква цел наистина се използват, но едно е сигурно - щом някой ги е скрил в песните, значи иска да ни каже нещо с тях...

Тайните послания в песните са под формата на текст, който е записан отзад напред в парчето. Това не може да се чуе с просто ухо обаче, а ни е нужна произволна програма за обработка на музика, с която да върнем песента наобратно. Такава можем да изтеглим от интернет. Понякога освен да обърнем песента, трябва и да забавим темпото , за да чуем закодираните съобщения. В някои песни наистина можем да чуем думи, цели фрази или изречения с ясен смисъл. “Причината да са записани наобратно в песента е, че така ще ги възприеме нашето подсъзнание, което е далеч по-ефективно, отколкото ако са насочени към съзнанието ни. Това е така, защото съзнанието е лесно за управление от нас и ако то улови някое послание, лесно може да го отхвърли и забрави. При подсъзнанието нещата стоят по различен начин и нещата, които чуваме или виждаме чрез него, остават в дълготрайната ни памет, без да осъзнаваме това", гласят обясненията във форумите.
През 1990 година музикантите от хеви метъл бандата “Джудас Прийст” са подведени под съдебна отговорност за използването на скрити послания в песните си, които довели до самоубийството на двама техни фенове. Според обвинението в песента на Джудас “Better by You, Better Than Me” (“По-добре ти, отколкото аз”)са били кодирани скрити призиви, които са подтикнали двете момчета към самоубийство. Когато песента се обърне наобратно, се чуват посланията “Нека бъдем мъртви”, “Опитай самоубийство” и “Направи го”. Съдията по делото Джери Кар Уайтхед постановява, че подсъзнателните съобщения не са форма на словото и не попадат в текстовете на нито един закон, затова не може да сложи присъда и така групата е оправдана, но е задължена да плати глоба от 40 хиляди долара. Прокурорите по делото твърдят, че независимо от резултата, тайните послания в тази песен са неоспорим факт.
Някои от най-известните тайни послания в песните са на легендарните “Бийтълс”.

Стотици фенове твърдят, че в множество техни песни, обърнати отзад-напред се крие тайната за “смъртта” на Пол Макартни през ноември 1966 г. и неговата замяна с поразително приличащия на него Уилям Кембъл. “Paul is dead and I miss him” (Пол е мъртъв и ми липсва) са едни от думите, които се чуват във втория план на много техни парчета, твърдят верни фенове в мрежата. Едно от парчетата на Пинк Флойд пък крие думите “Congratulations, you have just discovered the secret message! Please send your answer to old Pink”. (Поздравления, вие току - що открихте тайното съобщение. Моля, изпратете отговора си на стария Пинк). Именно това послание дава заявка на феновете все повече да се замислят върху използването на скрити послания от любимите им изпълнители. В Уикипедия дори можем да открием цял списък на песните, които носят скрити послания. Сред тях се нареждат 102 парчета на известни и не дотам изпълнители, сред които Бритни Спиърс, Бионсе, Еминем, Роджър Уотърс и “Кис”.

Тайните послания на българска територия не са толкова известни, но за сметка на това не отстъпват на чуждите. Едни от най-странните неща, които можем да чуем, се крият в песните на Мария Илиева. “Нищо” е втората нейна песен, излязла на музикалната сцена през 2001 г. Обръщайки я обратно ясно можем да чуем как тя неколкократно повтаря думите “Плачи, мълчи”. Друга нейна песен от 2002 г. със заглавието “Стерео стая” доста може да ни стресне, ако решим да я обърнем обратно. “Ти не сънуваш, на смърт” са думите, на които се натъкваме в обърнатата песен. Дали това може да е просто случайност? Решихме да потърсим Мария Илиева и да я попитаме защо се натъкваме на такова послание в нейна песен и с каква цел изобщо са създадени тайните послания в песните.

Ето какво каза по въпроса и самата тя: “Ако търсиш под вола теле, ще го намериш. Обърнете обратно всяка своя любима песен на който пожелаете език и ако имате страхове, те ще се материализират в думи. Тези коментари истински ме карат да се смея.”

Други примери от българската сцена дават във форума на Ботевград. Там потребители твърдят, че в песента “Горим” на ПИФ се чува “Назад, назад, назад... ще поникнат даже там, където кози крак не е стъпвал... Причудливи храсти ще разцъфнат, непознати плодове ще раждат”.

Списъкът не свършва дотук! И в песента “Леле, како” на “Контрол” откриваме скрито послание, което гласи: “Ох, Сатана! Ох, само ад!”
Лейди Би не остава по-назад и в песента “Любовница на гангстера” - отзад напред изпява “Мръсна ръка ще мъсти пожар, а огнен път гори в полунощ на мъртва къща, крепостта без защитници, от бараки слизащи. Робството му чук ще е гяурски.”
Рапърът “100 кила” пък ни изненадва с по-скромното “Аз не съм това. Не, чалга ще правя” в песента “Ритъм басов”.

Попитахме какво мисли за тайните послания в песните попфолк певицата Траяна. Ето и какво ни каза тя: “Чувала съм и съм чела за подобен похват, който се използва в музиката, филмите, рекламите дори от световноизвестни имена, но аз самата никога не съм прибягвала до подобно нещо в песните ми. Всички знаем, че музиката е един от най-популярните и леснодостъпни начини за въздействие върху човешката психика, а подобни “скрити” послания допълнително биха повлияли на подсъзнателно ниво... Според мен обаче, това е по-скоро творческа провокация и рекламен трик.”
Наскоро Мариана Попова публикува във фейсбук профила си статия за промяната на основната честота в музиката от 432 херца на 440. Статията посочва, че тази промяна е направена с цел звуците да провокират у хората безпокойство и тревожност, а старата стойност на честотата - 432 херца, е близка до стойността на честотата на звуците в природата. Потърсихме поп певицата за коментар: “Чисто честотно е доказано, че новата честота действа по-агресивно на подсъзнанието и това е измислено с цел агресивно налагане и неправилно насочване на енергията.Старата честота е действала успокояващо и релаксиращо на хората, а сега им вкарват неправилен, негативен адреналин. Така се говори, аз не съм го доказала , но ми е странно защо са го направили изобщо.”

Тайните послания в песните са особено актуални на фона на акцията на шефа на СЕМ Георги Лозанов, който е подгонил безмилостно рапъра Криско за неморалните послания в песента му “Видимо доволни”. Вероятно медийните надзорници ще трябва да прослушват родните хитове и отзад напред, за да не изпуснат някой припев, развращаващ подрастващите.

Д-р Методи Коралов, преподавател по психология:

И политиците го правят в клипове преди избори

Тайните послания в песните действително биха могли да повлияят на хората, но далеч не винаги - казва доктор Методи Коралов, преподавател по психология в Нов български университет.
Според него тайните послания в песните понякога могат да работят по механизма на така нареченото промиване на мозъци.
“Това са техники за убеждаване и влияние върху хората, които обаче може да постигнат успех само ако са изработени от психолози специалисти, тъй като изготвянето на такова нещо изисква специфични знания. Ако се работи с екип от хора с познания в тази област- има шанс наистина такива послания да повлияят на хората, но ако някоя певица просто е чула за използването на такива техники и сама реши да я реализира в песните си, едва ли ще получи желаният ефект” - споделя доктор Коралов.
Според него по-вероятно е скритите съобщения в песните да постигнат внушение, когато са съвсем кратки и повторени многократно. По-дългите фрази или цели изречения, чийто смисъл е специално кодиран и скрит, са недостъпни за мозъка при еднократно слушане и той не може да ги възприеме. Тази техника не жъне успех като толкова голямо оръжие за масово внушение, защото такива послания в никакъв случай не могат да влияят на всички, а най-вече на хора, които по принцип се поддават по-лесно на внушения. Понякога хората са по-уязвими към внушения, когато преживяват някаква криза, лична драма или трагедия. Най-лесно такова внушение би могло да се осъществи, ако имаме любима песен и заради това я слушаме многократно, а тя съдържа тайно послание. Според Методи Коралов тайните послания в песните донякъде приличат на прословутия 25-и кадър, който може да се използва в рекламите и видеоклиповете и е забранен в редица държави заради внушенията, които могат да бъдат правени чрез него.
“В някои политически предизборни кампании също са използвани специални техники за убеждаване, някои от които се водят за забранени. В същността си тайните послания могат да приличат на хипнозата с това, че тя е успешна единствено ако и отсрещната страна активно съдейства и помага за осъществяването . Така е и с тайните послания - ако човек някога е допускал мисли, подобни на тези в посланията, единствено тогава ще се поддаде. Освен това има не малък процент хора, които не се поддават на хипноза и в този ред на мисли такива послания не могат да им повлияят”, казва Коралов.

/Автор: Владимира Иванова (вестник "Труд" -02.11.2014 г.)

www.trud.bg/Article.asp

image



Гласувай:
4



1. ok3223 - Интересно инфо. Нищо чудно в лабораториите да са разработени такива методи на внушеня
30.01.2015 09:52
Секретни лаборатории да са разрабтили такива скрити методи на внушение, за постоянно слушащите радио и телевизии
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 447295
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930