Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 20:15 - Изследване на Благодатния Огън
Автор: stoyan80 Категория: Технологии   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2022 20:26


                               
 Андрей Александрович е учен-експериментатор, завеждащ отдел в Института по атомна енергия "Курчатов", провел научна експедиция, която си  поставила за цел да разясни естеството на появата на Благодатния Огън. Научните изследвания, проведени от него в Йерусалим са първите по рода си в историята, касаещи чудото със слизането на Благодатния Огън. Ето какво физикът от Курчатовския център сам разказа в интервю за вестник "Вера":  

- "Андрей Александрович, защо точно вие сте се насочили  ​​да изследвате естеството на Благодатния огън? Това в съответствие ли е с вашата научна тема?

- В последните 12 години съм се занимавал с така наречената  нискотемпературна плазма.

- Какво е това?

- В плазмено състояние на материята се намират по-голямата част от веществата във Вселената : Звезди, галактически мъглявини, междузвездната среда. Това е силно йонизиран газ, в които концентрациите на положителните и отрицателните заряди са равни. Около Земята плазма съществува, например, във вид на слънчев вятър, йоносфера. На самата Земя това е рядко явление, а нейното създаване ние усвоихме съвсем наскоро. Например, в хирургията започнаха да прилагат "скалпел" от най-тънки струи плазма, нажежени до 5000-7000 градуса. Това е високотемпературна плазма, която може само да разрязва материи. Има още и нискотемпературна, от 40-80 градуса, която е в състояние да заздравява раните. Тук със създаването на такива медицински "изцеляващи" инструменти се занимавам аз, вече започваме да ги пускаме в употреба. 

-А каква е връзката с Благодатния огън?
 

- Съдейки по многобройните описания, появяването на Благодатния огън се придружава от възникване на плазма, която външно много наподобява нискотемпературна. Например, известно е, че за определено  време този Огън изобщо не изгаря ръцете и лицето. Също така, почти хиляда години, свидетелите говорят за някакъв вид светкавици, преминаващи по стените на храма, както и преди, така и по време на слизането на Огъня. Сега, обаче е трудно те да бъдат забелязани - заради хилядите фотографски светкавици, тъй като в храма не е забранено да се правят снимки.

- Тези  плазмени явления  уникални ли са ?

- Разбира се. В лабораторията ние изследване нискотемпературна плазма само във вакуум. Във въздуха тя също може да съществува, но само при строго определени условия. Знам само за един аналог на Благодатния Огън - това е запалването на т.нар. огнъове на Свети Елмо. Те обикновено възникват по мачтите на корабите при високи различия в електрическите потенциали  между облаците и водата, както и при много висока влажност. Но над Божи гроб на Великден е горещо и сухо, няма никаква електропроводима влага, и няма откъде да се получат мощни различия в потенциалите. В същото време, там се появяват светкавици, светлинни колони, които, според мен, се превръщат в искри и образуват Огън. Това явление е  напълно физично, но от къде идва то? Ние се надявахме, че изследванията ще ни подскажат.

-И как започна вашата работа ?

- Със запознанство. При мен в лабораторията дойде моят сътрудник и ми каза, че има един човек, Александър Викторович Московский, който се интересува от плазмени явления. Аз реших да му дам телефонния си номер. Когато Александър Викторович позвъни и започна да обсъжда темата, аз първоначално не повярвах. Той ми предложи  да съберем неголям комплект за радиочестотни измервания и да се отправим на Великден  към Йерусалим в Храма на Божи гроб. Пътуването беше платено от продуцента на документалния филм, и заедно с неговия оператор ни предстоеше да отпътуваме. Разбира се, аз бях поразен, тъй като отдавна мечтаех да посетя  Светите земи...

- Какво устройство взехте със себе си?

 - С него не можахме да решим веднага. Когато обсъждахме с Александър Викторович физическите аспекти на появата на Огъня,  постепенно  стигнахме до такова заключение: че той е възможен в резултат на електрически разряд. Какво предхожда това, ние не можем да знаем, но в материалния си стадий той се проявява като електричество. За да се определи такъв разряд, е достатъчно да имаме прост радиоприемник - той улавя пращене в ефира. Но за чистотата на измерването е необходимо, разбира се, по-съвършено устройство, за предпочитане възприемащо дълги вълни - те обикновено  от никого или от нищо не се задействат, на тези вълни цари "тишина", в която един сигнал ще се чува отчетливо.  Второто изискване за устройството беше малкият размер, който би бил едва забележим и не би привлякъл никого, когато отидех с него в Храма. Третото изискване - захранването трябваше да е достатъчно за продължително време, тъй като точното време на възникане на Огъня не е известно на никого и измерванията трябва да се поддържат постоянно. По всичко личеше, че на нас щеше да ни е от полза компактна апаратура, която се използва за откриване на "бръмбари" и радиостанции. Но тя е високо-честотна. Оказа се, че най-компактни устройства за дълго-вълновия диапазон у нас в Русия не съществуват. Но тук късметът започна да ни се усмихва. Купихме осцилоскоп тип "Велиман" американско производство. А скоро след това от Америка ни донесоха същия, но по-доброкачествен. Усъвършенствахме го, прикачихме чувствителна антена и специална защита от статично електричество, така че да няма никакви външни шумове. След това изпробвахме оборудването  в най- различни ситуации, на концерти, по време на гръмотевична буря. Цялата работа отне около два месеца и точно на време успяхме да заминем - на 24-ти април аз вече бях в Йерусалим. A 26-ти беше Великден. Още по това време аз разбрах, че има нещо нередно. От опита си в изследователската работа знам как всякакви проблеми възникват, когато се захванеш с нова научна тема. А тук сякаш бяха утъпкали пътеката пред тебе.  И устройството сглобихме бързо, и с отпътуването всичко мина гладко. Само едно препятствие беше възникнало ...

- Какво е то?

 - С визуален запис са направени редица измервания. За да станат замерванията научен факт, е необходимо скалата на устройството да бъде заснета на видео . Но нещата се развиха по различен начин.
Официално, аз бях записан  като помощник- оператор, а моето устройство, като предназначено за следене на качеството на звукозаписа. То действително е подходящо за това. И така ние с оператора и другите телевизионни служители отидохме в Храма за Великденската служба. Първият път бях отделен от снимачния екип на площада пред храма, въпреки че аз имах същия пропуск като на журналистите. Те трябваше да се върнат за мен и да ме проводят през огражденията и тълпата.  За втори път ме разделиха с оператора вече по пътя - и отново той ми помогна. Най-накрая влязохме вътре, а след това мен просто ме издърпаха от групата на телевизионните работници.

-В какъв смисъл "издърпаха "?

- Там в коридора вярващите бяха разделени на три части: едни бяха изпратени в православната част на храма,  други- в арменската, трети- в коптската. Ние, екипът на телевизионерите , отидохме в арменската част, защото там , на втория етаж, гледката е по-добра . Всички тях ги пропуснаха, а мен, въпреки че по нищо не се отличавах от тях, буквално ме издърпаха от групата и ме насочиха към православната. Не можех да направя нищо, започнах да си търся там подходящо местенце. Сгуших се на пет-седем метра от Гроба Господен - на достатъчно разстояние, така че да се запише точно радиофизическата обстановка в Гробницата. Сред тълпата беше трудно да се разположи  устройството, но тук беше възможно да оградя малък кът в стената : на половин метър от нея стоеше инвалидна количка, а след това дойде  журналистът от ORT Сергей Пашков със своята камера, и аз поставих неговия статив заедно с количката, като ограждение. Периодично в този кът ние трябваше след това да придърпваме хора, които изгубваха съзнание,- изливахме вода, давахме им валидол. Шест часа да се стои прав сред тълпата- не всеки е способен да издържи. Същевременно следих и скалата на устройството.
"Ловене" на радиолъчи имаше през цялото време. Патриархът на Ерусалим отдавна беше се скрил в Гробницата, церемонията започна ... И ето - сега!  Записано е изменение на  спектъра на излъчване поради неизвестен импулс. Това се случи след 15 часа и 4 минути. Един плясък - и нищо друго подобно на него. И скоро се появи и  патриархът на Йерусалим с горящи свещи.

- И какъв е бил този плясък?

- Електрически разряд. Какво е той, от къде се появи, аз не зная. По-късно той се завърна в Русия. Аз се заех с разкадроването на записаните радиосигнали. Записването продължи в течение на шест часа и половина. Едно измерване- това са около хиляда "кадъра". Работата е доста отегчителна. Но се потвърди: преди появяването на Огъня е имало електрически разряд.

- И това е всичко?

- А вие какво бихте искали?

- Е, нещо  потвърждаващо...

- Подробности сега не мога да изложа, тъй като това е свързано с договореностите със създателя на документалния филм. Картограма на измерванията ще бъде  подробно представена там. Но главното аз вече го казах: това беше електрически разряд.
Защо това е важно ? Вижте, тук се разкрива цялата картина. Относно плазмените явления аз вече споменах - и те сами по себе си  представляват чудо , тъй като Храмът не разполага с никакви  условия за тяхното възникване. Вторият необясним факт е електрическата зареденост на въздуха, която се установявя дори и без инструменти,- мнозина чувстват, че по време на слизането на Благодатния Огън космите на ръцете им настръхват . Това е възможно при много големи различия в електрическите потенциали, да речем, между покрива на къща и пода на първия етаж. Това е, в случай че къщата е направена от чист кварц, а на улицата има  гръмотевична буря. Но на Великден в Йерусалим , по правило, не възникват никакви бури , там е сухо . А самият Храм на Божи гроб е построен от разнородни материали - варовик, мрамор, дърво . Построен е без единен план , той има множество различни пристроявания. Така че да се подозира, че може би в него първоначално е бил вграден гигантски резонатор, токоизправител и кондензатор, необходим за натрупването на електрически заряд и последващ разряд, е просто нелепо. Но разликата в електрическите потенциали в края на краищата възниква ! И то в определен ден, на Великден, след молитвите в Гробницата. И тук пред нас се появява последният открит от нас щрих - появата на Благодатния Огън се придружава от електрически разряд. Така се оказва, че появата на Огъня е неразделна част от всички тези невероятни, необясними явления, имащи едно електрическо естество. Това не е ли доказателство за неговата чудодейност?
Между другото, заедно с това ние проведохме още един анализ. Съществува историческо свидетелство, че през 1549 г., когато Йерусалим е бил под турско владение, на православния Великден вярващите не били допуснати в Храма. Хората започнали да се молят на улицата , и скоро една от колоните пред входа на Храма  била ударена от мълния . Колоната се разцепила и лумнал Благодатния Огън- за утеха на православните и за назидание на неверущите . Ето това съвпадение , че именно на Великден, когато Огънят не е слязъл, се появила пукнатина , не е ли чудо ? Човек би могъл, разбира се, да се усъмни, някои казват, че всичко е било постановка и пукнатината  върху колоната е била направена по изкуствен път. Обърнахме се за съвет към Евгени Михайлович Морозов  - той е водещ специалист в областта на механиката на разрушаването, не само в Русия, но и в света, автор е на над 800 научни публикации на тази тема.  Евгени Михайлович изследва предоставените му  подробни снимки на пукнатината и недвусмислено заключи, че тя е могла да се появи единствено в резултат на електрически разряд, такава е нейната структура. Какво означава това? Че да се фалшифицира пукнатината е нямало как да стане: това, което е трябвало да притежават е някакъв електрически генератор, и то още през XVI век, когато за съществуването на електричеството не са имали и представа ! Това означава,че свидетелството е достоверно, мълния е имало, и тя е предшествала слизането на Огъня. Истинността на това  потвърждава и нашето откритие за  електрическия произход на Благодатния Огън .

- Филмът кога ще бъде излъчен ?

- Най-вероятно тази година, но до Великден е малко вероятно да успеят да го монтират. Разбира се, по-добре ще е да се види , отколкото да се чуе. И още по-добре - да се преживее за себе си. Това, което най-много от всичко ме порази, беше ... отвореността на пътя, който водеше към Храма - колко лесно ни се отдаде подготовката на експеримента. И ясната забрана за неговото визуално записване, което не ни позволи да направим изследването на научните факти. Сякаш Невидима ръка ме беше дръпнала и отделила от оператора с видеокамерата.

- Как смятате, защо е възникнала тази забрана?

- У мен се появи следното убеждение : достоверен запис на чудото е невъзможен. Може да е нещо, което само да бъде видяно, да бъдат засечени косвени доказателства, както на мен ми се отдаде, но да бъде превърнато в научен факт няма да се получи. Такова е естеството на чудото."
 

Записал Михаил Сизов

/ Източник: вестник  "Вера" ( 21.04.2009- със съкращения)   http://www.rusvera.mrezha.ru/586/3.htm    


image        

  




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 448470
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930