Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 17:22 - СЪРЦЕТО ПРИТЕЖАВА СВОЙ РАЗУМ И СЪЗНАНИЕ
Автор: stoyan80 Категория: Технологии   
Прочетен: 1008 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.10.2014 22:39


Сърцето и мозъка - сърдечна съгласуваност   от д-р Мак Крати Ролин  (McCraty Rollin),
  Мнозина вярват, че съзнанието се намира само в мозъка. Но последните научни изследвания показват, че съзнанието всъщност излиза от мозъка и от тялото взети заедно. Все повече доказателства показват, че сърцето играе особено важна роля в този процес. То е нещо много по-сложно от една помпа, учените вече признават, че сърцето е изключително сложна система, която има собствен функционален "мозък". Изследвания в нова област на невро - кардиологията показват, че сърцето е сетивен орган и център за приемане и обработка на информация. Нервната система вътре в сърцето(или "мозъка на сърцето") му дава възможност да се учи, да помни и да взима функционални решения, независими от кората на главния мозък. Освен това, множество експерименти са показали, че сърцето изпраща сигнали до мозъка, които постоянно оказват влияние върху функциите на най-важните центрове - тези, които са свързани с процесите на възприятията, познанията и емоциите. Освен обширната нервна комуникационна мрежа, която свързва сърцето и мозъка с останалата част от тялото, сърцето предава информация към мозъка и тялото, т.е. те си взаимодействат чрез електрическо поле.
Сърцето генерира най-силното и най-широкото електрическо поле в тялото. В сравнение с произвежданото от мозъка, електрическият компонент от областта на сърцето има 60 пъти по-голяма амплитуда и прониква във всяка клетка на тялото. Магнитната компонента е с около 5000 пъти по-силна от магнитното поле на мозъка и може да бъде засечена на няколко крачки от тялото с чувствителни магнитометри. Сърцето генерира непрекъсната поредица от електромагнитни импулси, в които интервалът между всеки удар варира в динамична и сложна схемa.

Ритмичното магнитно поле на сърцето има мощно влияние върху процесите в целия организъм. Доказано е, че ритъма на мозъка е синхронизиран с ритмичната активност на сърцето. А също и по време на проява на чувства като любов и признателност, кръвното налягане и дихателна честота, заедно с други системи, се синхронизират със сърдечната честота. Ние предполагаме, че магнитното поле на сърцето действа като една вълна от информация, която разпространява един синхронизиращ сигнал за цялото тяло. Енергийните вълни, които излъчва сърцето си взаимодействат с други органи и системи. Те кодират и записват характеристиките и динамичните дейности на тези системи под формата на вълни, като енергийните модели, които се разпространяват в целия организъм. Така кодираната информация формира (буквално дава форма) на дейността на всички телесни функции, координира и синхронизира процесите в организма като цяло. Тази перспектива изисква енергийната концепция на информацията-модел, в който моделите на организацията са загърнати.

Изследванията в Института “Heart Math” показват, че информацията идваща от емоционалното състояние на човека също се предава чрез електромагнитното поле на сърцето. Ритмични модели на сърдечната честота се променят значително, когато човекът изпитва различни емоции. Отрицателни чувства, като гняв или разочарование, са свързани с непостоянни, неорганизирани и непоследователни модели на сърдечния ритъм. За разлика от положителните чувства като любов и признателност, са свързани с гладък, подреден и последователен модел в дейността на сърдечната честота. От друга страна, тези промени в модела на сърдечната честота създават съответните промени в структурата на електромагнитното поле, излъчвано от сърцето, които могат да бъде измерени с метода, наречен спектрален анализ. Когато емоциите са положителни се поражда непрекъснат модел на работа, който ние наричаме психофизиологичното съгласуваност. В този модел, сърдечната честота показва вълна синусоидален модел и електромагнитното поле на сърцето става много по-организирано. На физиологично ниво, този модел се характеризира с увеличаване ефикасността и хармонична дейност при работата на различните системи в тялото.

(http://blogzaserioznihora.blogspot.co.uk)

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 446183
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031