Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 20:30 - Стоунхендж
Автор: stoyan80 Категория: История   
Прочетен: 1259 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2017 03:48




image

Стоунхендж

Осмото чудо на света  
"В преданията се говори, че бил построен само за една нощ от главния магьосник на бритите Мерлин. През 1771 година доктор Джон Смит измерил внимателно всички камъни от съоръжението и достигнал до извода, че Стоунхендж не е само храм на Слънцето, но също така календар и гигантска обсерватория, с чиято помощ са определяли точно денят на лятното слънцестоене. Това се отбелязвало с издигането на Слънцето над така наречения "Камък на петата" (или “Петата на бягащия монах”, или "Слънчев камък"), което ознаменувало завършването на годишния цикъл...

Предположения за предназначението на Стоунхендж

Едва през средните векове, това древно светилище започнало да провокира човешкото въображение. Но по това време произходът и значението на “гигантите” били отдавна и безвъзвратно забравени и се наложило наново да се търси историята на Стоунхендж. По време на дългогодишните изследвания, концепциите на учените претърпели значителни промени. Първоначално смятали, че това е култово съоръжение за религиозни обрeди на древните брити. След това обаче, били принудени да признаят, че планировката на комплекса се намира в тясна връзка с редица съвременни астрономически, физически и математически знания. През 1964 година Сесил Нюхем смаял академичния свят, утвърждавайки, че Стоунхендж бил използван в качеството си на лунна обсерватория. Той базирал това твърдение на прaвоъгълното разположението на четирите базови камъка. Твърдението му било потвърдено през 1965 година от професор Джералд Хокинс, който след продължителни компютърни анализи доказал, че Стоунхендж не само е ориентиран спрямо някои главни точки от цикъла на движение на Луната, но давал възможност за предсказване на лунните затъмнения...

Великаните строители

Съществуват множество предположения за това кой е създал мегалитното съоръжение. Според най-разпространеното митологично вярване каменният комплекс бил дело на великани, които на игра можели да пренасят огромни многотонни късове скала. Това е и предположението на англо-нормандския поет Васе, който е и един от първите историци. В своето произведение “Роман де Брут” от средата на XII в. Васе казва, че легендата за Стоунхендж е тясно свързана с легендата за Крал Артур и за магьосника Мерлин. 
 Древните гърци, за които историята на създаването на комплекса се губела в мъгливото минало, смятали, че той е дело на еднооките циклопи. Имало дори версия, според която тези камъни можели да се придвижват самостоятелно, с помощта на “вълшебна дума” или под музиката на Орфей..."
 (trakerbg.com)
 
"На север от Солсбъри, в района Огборн, близо до селището Авебури, археолози откриват друг грандиозен обект. Той представлява гигантски кръг, обграден с каменна ограда от вертикално стоящи монолитни плочи. В средата на големия кръг има още два, също оформени от камъни.  Основният кръг се пресича от алея, маркирана от колони. Тя минава през съоръжението от единия до другия му край. Контурите на окръжностите се виждат много добре. Някои от каменните блокове на Авебури по своите размери превъзхождат колоните на Стоунхендж. Недалеч от мегалитния паметник се намира хълм с височина 45 метра - Силбъри Хил.    Силбъри Хил е изкуствено създаден и представлява най-голямата в Европа погребална могила. Тя има стъпаловидна конусообразна форма, която се вижда отчетливо, въпреки че времето почти е разрушило големите съпала. Стоунхендж - Силбъри Хил - Авебури образуват равностранен триъгълник, с дължина на страните 20 км. Учени установяват, че хълмът и съоръжението в Авебури са издигнати 2000 години преди самия Стоунхендж.   
И така, продължават догадки, предположения и хипотези. Изследователи и историци търсят аналог между древните символи и алеите на Стоунхендж. Според някои версии Стоунхендж наподобява Египетския символ на мъдростта - змия, пресичаща слънчев диск. 
През последните десетилетия милиони хора от цял свят са посетили Солсбъри, за да видят Стоунхендж. Предприемчиви американци дори замислят да направят точно копие на чудото в Ню Джърси." 
 (factor-news.net)              


image
         Силбъри Хил

  image                                    
Въздушна снимка на Авебури





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 446236
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031