Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2013 18:26 - Индоевропейският произход на българите
Автор: stoyan80 Категория: История   
Прочетен: 1610 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.10.2014 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Индоевропейският произход на българите може да сe докаже.


"Това може да се направи по сходствата в българската и персийската традиционни медицини, смята д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”.
Пред Фокус д-р Стоилов допълни, че експедицията разполага с богат материал с обяснения към него, от който става ясно, тези две медицини са може би единствените, в които се използват екстракти от розово масло. „Това го има в персийската медицина, тоест розовото масло и екстрактът от розово масло се използва в медицинските системи само в България и Персия”, каза д-р Стоилов като уточни, че това не е единственият пример.
По думите му българската традиционна медицинска система е индоевропейска по своя характер.
"Това означава, че няма нищо общо с практиките на Северна Азия, грубо казано, с шаманските практики, за които се казва, че би трябвало да имаме, ако сме с тюркски произход”, коментира той. Това нещо той е могъл да коментира обстойно с ректора на Иранския университет по традиционна медицина.
Българската експедиция е изминала 11 хил. км., като са посетени 77 обекта – сред тях стари исторически градове и археологически разкопки, местни и регионални музеи.
"Допуснаха ни и то с право на заснемане в Националния исторически музей в Техеран, допуснаха ни и в Националната библиотека на Иран, допуснаха ни и до Университетската библиотека на Иран. В повечето големи градове, в които ходихме, също ни допуснаха без проблеми в техните музеи. По принцип достъпът, особено до фондовете на Националната библиотека, където се съхраняват старите ръкописи – там има ръкописи, които са по над 1000 години – е доста труден. Допуснаха ни и там, което беше един изключително голям жест от иранска страна. Това е нещо като бункер със специална защитна система – там ние бяхме допуснати. Оказваше ни се голямо съдействие от официалните лица, постоянно с нас имаше придружител, който ни помагаше в контактите с местните хора. Имахме две срещи със съветника на иранския президент по културните въпроси”, разказа още д-р Стоилов."
(08.07.2010)

..............................................................................................................................................................

"Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, заяви днес доц. д-р Александър Илиев, антрополог и ръководител на научната експедиция в Иран - "Ариана", част от проекта "Българи - прародина", предаде БТА.
За 20 дни екип от шестима учени, сред които иранистът доц. д-р Иво Панов, доц. Ружа Нейкова от БАН, Иво Леонков от НАТФИЗ измина 1100 километра и откри впечатляващи доказателства за сходствата между българите и хората в днешен Иран, посочи Илиев. Намерихме няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух. Погребения, които изследвахме са в ембрионална поза - сигурно свидетелство за вярата в прераждането. Част от тракийските погребения са подобни.

Камъните и керпичът в строителството съответстват на бъларските практики, добави Александър Илиев. Иранците, макар и по-мургави, антропологично много приличат на българите. Някои думи близки до днешния фарси имат съответствия в българския език - табошир- тебешир, боран - буря, на-не. Изпълнения на свирка, гайда и тамбура, напълно отговарят на нашата фолклорна традиция. Над половината от килимите в Прикаспието напълно съвпадат с българските като орнаменти, символика и цветове.

Във времето в науката се натрупаха сведения, които постоянно тласкаха прародината ни все пона юг като накрая разбрахме, че това е източен Иран. Крайно време е да спрем да говорим за хуно-тюркския произход на българите и да разберем, че сме индоевропейци..."


(07.07.2010- Източник: http://actualno.com, със съкращения)

Българска експедиция откри "двойник" на Мадарския конник в Северен Афганистан, пише на челно място в. "24 часа" като се позовава на публикация в новия брой на "Списание 8".
Едно от шокиращите открития е, че конникът се нарича Мадара.
В Афганистан имало и местности Шумен и Варна, а учените са записали легенди за героя Ходжа Болгар.
Над 800 думи с еднакво звучене и значение са открити в българския и фарси, официалния език на Иран.
И до днес в региона за красавиците се казвало, че "са хубави като българки", а фолклористите чертаели паралели между местните ритми и българската народна музика.
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов. Не можем да твърдим, че са хуни - монголоидността не им е присъща, не би трябвало да ги сродяваме и с тюрките, казва участникът в експедицията "Българи-прародина", проведена в края на 2008 г.
Според доц. д-р Панов планината Памир, в чиито скали е изсечен конникът, вероятно е прародина на българското племе.

10.02.2009
(Източник: vesti.bg)
image

image

image





 





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 447474
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930