Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2015 21:05 - Коранът плаче за редактор
Автор: stoyan80 Категория: История   
Прочетен: 1360 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.01.2015 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Могат ли 1,6 милиарда мюсюлмани да избият останалия свят?

Реакцията на цивилизования свят след ислямския атентат в Париж е, меко казано, наивна и тъпа. Няма никакъв смисъл да се разхождаш с табела “Аз съм Шарли”, да полагаш венци, да палиш свещи и да призоваваш към мир, любов и свобода на словото, подобно на старозаветния пророк Данаил, който укротил лъвовете с молитва.

Но пък още по-тъпо е да призоваваш към улично насилие и да разпалваш ксенофобията срещу мюсюлманите. Това пък води до гражданска война, в която всички озверяват.

Просто държавата трябва да приложи закона. Европейските закони забраняват да се проповядва насилие и етническа омраза. А в свещената книга на мюсюлманите, Корана, има точно такива текстове. Следователно, за да има мир и любов между религиите, Коранът трябва да бъде редактиран и модернизиран. От него трябва да се изхвърлят текстовете, които призовават към насилие срещу иноверците и рязането на глави. Както и тези, които налагат шериата и отхвърлят светските закони.

С какво тези текстове са по-цивилизовани от “Майн Кампф” на Хитлер? С нищо. Те са дори по-свирепи. Е, защо тогава “Майн кампф” е забранена, а свирепите текстове от Корана - не?

Сега милиони ходжи и имами по света учат децата на религиозна нетърпимост и рязане на глави още от най-ранна възраст. И никой нищо не може да им каже, защото те просто проповядват каквото е казал Аллах чрез своя пророк.

Това може да звучи кощунствено на мюсюлманите, но не съм го измислил аз. Точно това призова по Нова година египетският президент Абдел Сиси в своята реч пред университета “Ал Азхар”, най-прочутото ислямско религиозно училище в света:

“Това мислене - и аз не казвам “религия”, а именно “мислене”, - това тяло от текстове и идеи, които ние през годините сме сакрализирали до такава степен, че да се отклоним от тях вече е почти невъзможно, антагонизира целия свят... Възможно ли е 1.6 милиарда мюсюлмани да искат да избият останалото население на света - т.е. 7 милиарда - за да могат да живеят те? Невъзможно!”

“Аз казвам тези думи тук, в “Ал Азхар”, пред това събиране на учени и проповедници - и нека всемогъщият Аллах да ми бъде свидетел в деня на Страшния съд... Това, което ви говоря, не можете да го усетите, ако останете в капана на своята умствена нагласа. Вие трябва да пристъпите извън себе си, за да можете да го видите от една по-просветена перспектива.”

“Аз казвам и отново повтарям, че имаме нужда от религиозна революция. Вие, имамите, сте отговорни пред Аллах. Целият свят, повтарям пак, целият свят очаква следващия ви ход... защото тази умма (световната мюсюлманска общност) се раздира, тя се разрушава, тя се премахва - и тя се премахва с вашите ръце!” Щом президентът на Египет, който е дълбоко вярващ мюсюлманин, е стигнал до подобни изводи - какво остава за светските власти в Европа? Проблемът не в побърканите младежи. Проблемът е в учението, с което те се зомбират още през първите 7 години.

Защо например турските мюсюлмани в Германия успяват да се интегрират криво-ляво в немското общество, докато във Франция мюсюлманите са на нож с френската култура?

Много просто - защото турските емигранти са превъзпитани преди 90 години
от Кемал Ататюрк, докато във Франция мюсюлманите са араби, които засукват Корана с майчиното си мляко.

Когато Кемал Ататюрк въвежда светските закони в Турция, налага му се да избие хиляди молли и ревностни фундаменталисти. От тогава до възхода на Ердоган фундаментализмът все се опитва да се завърне, но военните все правят преврати и го прибират зад решетките. Едва когато Западът излъга Турция, че ще я приеме в ЕС, военните спряха превратите. И туркините веднага сложиха забрадките и фереджетата. Що се отнася до Египет, още Насър подлага на жестоки репресии мюсюлманското братство, за да въведе светските закони. След него същото правят и Садат, и Мубарак, а сега и генерал Сиси. Оказва се, че светската държава в Египет просто не може да съществува без редовни чистки на фундаменталистите.

Това е причината за жестоките диктатури на Саддам Хюсеин в Ирак, на Кадафи в Либия, на Хафез Асад в Сирия, а сега и на неговия син. Затова в Саудитска Арабия няма и не може да има демокрация. Никъде в мюсюлманския свят модерността не може да си пробие път без военни репресии. Затова най-големите гонители на мюсюлманите през ХХ и ХХI век са именно мюсюлмани.
За щастие, тук в България мюсюлманите са “превъзпитани”, те не възприемат Корана буквално и това им дава възможност да живеят в мир и да уважават законите на държавата. Що се отнася до политическите им лидери, според мен те изобщо не са религиозни. Ако греша, да ме извинят. Но истинският код на Корана е съвсем друг.

Фанатизмът е вътре, той тлее и чака възможност да се разгори. Ако светската държава иска да оцелее и дазапази етническия мир, тя трябва много строго да контролира какви проповедници идват у нас, каква литература се внася, къде заминават да учат бъдещите имами и ходжи. А най-добре е наистина да построим национален ислямски учебен център, в който да се преподава само редактиран ислям.

У нас културните дейци обичат да се самозалъгват, че “истинският ислям” е подобен на християнството, само дето сега преживявал някакво заболяване. Но достатъчно е да прочетем Корана, за да видим, че тъкмо атентаторите в Париж са истинските мюсюлмани. Те буквално изпълняват повелята на своето писание...

При по-внимателно вглеждане в Корана, ще видим, че дори тези християни, които вярват в божествената същност на Христа и в Светата Троица, също трябва да се простят с главите си. Защото един от най-тежките грехове според Исляма е “съдружеството”, да поставяш някого наравно с Аллах. Ето например какво пише в Сура 3, строфа 151:
“Ще хвърлим ужас в сърцата на онези, които отричат, защото съдружиха с Аллах онова, на което той не е низпослал власт. Мястото им е Огънят и колко лошо е обиталището на угнетителите.”

За съжаление, говорещите глави по българските медии продължават да
дърдорят, че истинският ислям е добродушен и толерантен, а това, което се случва навсякъде по света, са извращения. Някои лъжат нарочно, други просто лъжат себе си. Например някъде в края на миналата година гледах по една телевизия журналистката и “арабистка” Оля ал Ахмед. Тя повтори поне 10 пъти, че самата дума “ислям” означавала “мир”. Отворих Корана в превод на проф. Цветан Теофанов и какво да видя -"ислям" не означава “мир”, а “отдаване”, “подчинение”, “послушание”. А да се отдадеш на Аллах, означава да режеш главите на неговите хулители, той го е “низпослал” просто и ясно на своя пратеник.

И накрая - причината за радикализацията на ислямския свят е съвсем друга. Тя е в неоколониализма, неравенството, ограбването. Когато един народ е потиснат и страда, нормално е да потърси сила в корените на своята вяра. И кой каквото търси - това намира.

/Автор: Валери Найденов - вестник "24 часа" (със съкращения)/


Тагове:   религия,   ислям,   история,   Коран,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 447442
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930