Прочетен: 2314 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.12.2014 16:58
Какво точно се съдържа в пържените картофки на Мак Доналдс?
Картофи:
Мак Доналдс използва сортове като "Ръсет Бърбанк", които имат хубава овална форма и съдържат правилния баланс на нишесте и захар. Излишната захар може да предизвика появата на кафяви петна по пържените картофки, когато те бъдат пре-карамелизирани, оставяйки загорял вкус и отклонение от обичайния за картофките жълт цвят. За всеки случай, картофите биват бланширани след нарязването им, което води до премахване на излишъка от захар.
Натриев кисел пирофосфат (SAPP) *:
Картофките могат да придобият един неприятен оттенък, дори след като са изпържени - желязото в картофите реагира с фенолните съединения в картофа, което води до обезцветяване на тъканта. Фосфатните йони в Натриевия кисел пирофосфат хващат железните йони, прекъсват реакцията и поддържат картофите хубави и бели на цвят по време на целия процес.
Растително масло:
В добрите стари времена, пържените картофки на Макдоналдс бяха приготвяни в говежда лой. Но търсенето от страна на клиентите за по-малко наситени мазнини предизвика промяната към растително масло в началото на 90-те години. В този сучай, това означава масла от различни насищания, комбинирани в нещо напомнящо на говежда лой. Съдържа канола (около 8 процента наситени мазнини), соево масло (16 процента), и хидрогенирано соево масло (94%). И за да се замени вкусът на говежда лой? "Естествен аромат на говеждо месо", който съдържа хидролизирана пшеница и млечни протеини, които могат да бъдат източник на аминокиселини с месен вкус.
Още растително масло:
Точно така, пържените картофки получават две партиди от растително масло- една при предварителното пържене във фабриката и още една при банята от олио, която получават на място (в самия ресторант-б.п.). По време на второто пържене се добавя царевично масло и добавка, наречена TBHQ, или трет бутилхидрохинон , който при високи дози може да предизвика неприятни странични ефекти при плъхове ( Хм ... стомашни тумори) . Макдоналдс използва това масло за всяко свое пържене, така че тази смес обикновено се съхранява в големи каци, което означава, че може да гранясва, тъй като кислородът извлича водороди от липидите. TBHQ действа като антиоксидант, заменяйки тези ограбени водороди със своя собствена доставка .
Декстроза:
Кратко потапяне в царевичен захарен разтвор замества достатъчно от естествената сладчина, която се отстранява чрез бланширането. Резултатът е по-хомогенен външен слой, който се карамелизира равномерно. Вие ще добавите още захар по-късно, когато изстискате върху им кетчуп.
Сол:
Поръсени непосредствено след пържене, кристалите са с еднакъв диаметър-достатъчно големи, за да бъдат абсорбирани бързо от врялото олио. Сега добавете кетчуп и сте постигнали хедонистичната триада: мазнини, сол и захар.
(*Натриев кисел пирофосфат е набухвател, който се използва за производство на пандишпани, рула, бисквити и др. В комбинация с други фосфати от група Е450 се използва и в месарската индустрия за кутиране, тумблиране и т.н. Може да се използва като съставка в рецепти за бакпулвер.)
/Източник: http://goweloveit.info/technology/what-exactly-is-in-mcdonalds-famous-french-fries/?utm_source=taboola&utm_medium=referral
Енергийният експерт Фролов обясни защо У...
18 ГОДИНИ РОБСТВО В БФС!