Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2015 19:39 - Как пушенето уврежда мозъка: ново изследване
Автор: stoyan80 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1716 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2022 19:56


Пушачите имат по-изтъненa покривка на крайния мозък от непушачите, откриха учени.

Предишни изследвания дълго време обвързваха пушенето с повишен риск от рак и белодробни заболявания. И проучване е показало, че пушачите са по-склонни към преждевременно остаряване, заболяване на венците, както и към развиване на Алцхаймер и сърдечно заболяване.

Но ако този дълъг списък не е достатъчна причина да изгасите последната си цигара, ново проучване е разкрило вредното въздействие, което пушенето оказва върху мозъка.

Учени в Единбург и Монреал са открили, че церебралният кортекс (мозъчната кора) е по-плътен при непушачите, отколкото при пушачите. Кортексът е външният слой на мозъка, който е отговорен за критичните познавателни функции като памет, език и възприятие.
Те предпазливо изказват предположението, че кортексът би могъл да възвърне донякъде плътността си след като пушачите са изоставили своя навик.

Но те добавят, че това не се наблюдава във всички области на мозъка. Изследването е събрало здравни данни и е разгледало ЯМР (ядрено-магнитно резонансни) сканирания на 224 мъже и 260 жени на средна възраст 73 години, като почти половината от тях са били бивши или настоящи пушачи.

Учените от Единбургския университет и университета "Мак Гил" са анализирали как навика за пушене при човек е свързан с дебелината на мозъчната кора, използвайки подробни ЯМР мозъчни сканирания, внимателни анализи на изображенията и статистични модели. Професор Иън Дери, от Единбургския университет, който е водил проучването споделя: "Важно е да се знае това, което е свързано със здравето на мозъка в напреднала възраст. От тези данни ние сме открили малка връзка между пушенето и наличието на изтънено сиво мозъчно вещество в някои области.

 Има открития в нашето изследване, които биха внушили, че спирането на тютюнопушенето би позволило на мозъчния кортекс да възвърне част от своята плътност, въпреки че се нуждаем от допълнителни изследвания, проведени с повторни мерки, за да бъде проверено това схващане."

Неговият колега д-р Шериф Карама, асистент по психиатрия към университета "Мак Гил" добавя: "Ние открихме, че настоящите и бивши пушачи имат, на 73 годишна възраст, много области с по-изтънена мозъчна кора в сравнение с тези, които никога не са пушили.
Лица, които са спряли да пушат изглежда възстановяват частично своята кортексна плътност с всяка изминала година без пушене. Видимият процес на възстановяване все пак е бавен и непълен", споделя той. Закоравели бивши пушачи от проучването, които са отказали пушенето преди повече от 25 години все още имат по-изтънен кортекс. Въпреки че мозъчната кора изтънява с естественото напредване на възрастта, проучването открива, че пушенето изглежда ускорява процеса на изтъняване.

По-тънък мозъчен кортекс е свързван с когнитивен (познавателен) спад при възрастните.

Д- Карама добавя: "Пушачите трябва да бъдат осведомени, че цигарите могат да ускорят изтъняването на церебралния кортекс, което може да доведе до когнитивно влошаване. Изтъняването на мозъчната кора изглежда, че се запазва за много години след като човек е спрял да пуши..."

Източник: вестник "Дейли Мейл"


image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 446196
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031