Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2016 19:58 - Турски всекидневник публикува "карта на Новата Турция"
Автор: stoyan80 Категория: Политика   
Прочетен: 2224 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 На 23 Март 2013 турският вестник "Милиет"(Milliyet)  публикува "карта на новата Турция". В допълнение към сегашните турски територии в състава на "Новата Турция" влизат остров Кипър, Северна Гърция (до град Солун), северни райони на Сирия и Северен Ирак.

В турския вестник се говори за възраждането на плана за възстановяване на Велика Турция на територията на бившата Османска империя."  (agionoros.ru)
----------------------------------------------------------------------------

Божидар Димитров: Нямаше да ни е страх за Тракия, ако нямаше турска република в Кипър

Анкара иска да възстанови влиянието си в бившите османски територии

 Неоосманизмът предвижда връщането на Турция, в духовен и икономически смисъл, в предишните османски територии на Балканите. Това обясни в „Здравей, България” проф. Божидар Димитров, който коментира изказването на турския премиер на митинг в Кешан. Думите на Реджеп Ердоган, който включи в исторически турска Тракия територии в съвременните граници на съседни държави, предизвика реакции в България и Гърция.

 Учудвам се на какво се учуди обществеността в тези държави. Защото неоосманистката доктрина, описана в книга и станала настолно ръководство на Ердоган и създадена от неговия външен министър Давутоглу, предвижда връщането на Турция, но само в икономически, културен и духовен смисъл, върху бившите й територии на Балканския полуостров”, отбеляза проф. Димитров.

 По думите на историка възстановяването на турското влияние означава подкрепа не само за турските, но и за мюсюлманските малцинства в околните страни. Турция трябва отново да е не само административен, но и духовен ръководител.

 „Ако не беше турската република Кипър, никой нямаше да се плаши от турска република Тракия, посочи Божидар Димитров.

 „Виждаме духовното влияние вече – в Пазарджик съдим 12 души. Един Ефрем Моллов се пъне из Родопите и т.н. Програмата на неосманизма се захранва по програма, чийто бюджет е 1 млрд. и 800 млн. По нея у нас се издават книги, вървят турски сериали по всички телевизии. Това е един модерен начин за възстановяване на империя”, коментира още професорът.

Турция има 75 млн. население, 600-хилядна армия и Брутен вътрешен продукт, който я нарежда в първите десет, отбеляза Димитров. „Това не е Македония. Винаги трябва да се има едно наум”.

 „Турция е странно, разделено общество. В Истанбул и в Одрин ще срещнете по-малко жени с шалвари, отколкото в Кърджали, за разлика от Анадола… Две тенденции - европейската и мюсюлманската - се борят в съседната страна”, каза още историкът.

(Източник: novanews.bg  (13 Дек. 2013)

 "...В коментар на думите на Ердоган историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров поясни, че Солун, Скопие и Косово не са в географската област Тракия.
"Мисля, че той е говорил за областта Румелия, в която влизат всички европейски територии на Османската империя. Турската република Тракия е създадена от офицери кемалисти след Първата световна война в Беломорска и част от Одринска Тракия", добави Димитров. 
Гърция се вдигна на крака след изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че турска територия е гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна и Херцеговина, пише днес македонският "Утрински весник".
В Гърция това изявление на Ердоган е било оценен като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите. 
"Турският премиер се опитва да разшири турските завоювания и искания на целия балкански регион”, пише вестник „Та Неа”, а „Имерисия" коментира: "Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия".
"По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на "Турската република Тракия", в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани", пише "Та Неа".
От гръцкото външно министерство реагирали остро на изявлението, което, според вестника, е припомнило за изявлението на бившия албански премиер Сали Бериша, който говорел за Албания с територии в Македония, Гърция и Косово. 
"Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция", заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас." 

(Източник:  vesti.bg (11 Дек.2013)- със съкращения)



Пророчество на феномена Слава Севрюкова:


„Не мислете, че земята, по която стъпвате, ще е все българска. Някога значителен къс болезнено ще се изтръгне от живата й жилава плът. Югоизточната (част).“

„Това ще са нелеки изпитания. Страната ни ще е пред опасност от загуба на държавността. Ударът обаче няма да се приеме толкова страдалчески от народа, защото границите между държавите в ония години ще са размити…“

„В тежкия период ще ни помогнат носителите на феноменални способности. Единствено духовността ще ни възроди.“

„Ще бъдат направени и опити части от североизточна България да отидат към Турция.“

„Едва след позорния акт на разцепване на страната, загрижената за собственото благоденствие политическа класа изведнъж ще се стресне и посъживи. Ще се осъзнае и замилее за позабравеното „отечество любезно“. Народностната ни карма ще приключи, когато парче земя се откъсне от България. Горчива орис. Едва подир това ще настъпи известно благоденствие за изстрадалия народ.“


(Цитат от книгата „Зеница към вселената“, 2007, Автор: Христо Нанев)




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 446296
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031