Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 18:38 - За вредата от ГМO храните
Автор: stoyan80 Категория: Технологии   
Прочетен: 1185 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.03 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Xрани съдържащи ГМО биха могли да служат като биологично оръжие

 image

"Генетично- модифицираните организми (ГМО), които се използват за създаване на нови семена и култури, биват обвързвани с употребата им като потенциално биологично оръжие за предизвикване на безплодие на различни места по света. Доклад, публикуван на 28 май, разкрива че Международната организация Codex ,която се стреми да регулира всички хранителни продукти, минерали и билки на земята, използвани за прехрана, не счита генетично-модифицираните продукти за храна, и по този начин те биват поставяни в отделна област от свойствa, които могат да се използват за други възможни приложения.

 Включително контрол върху раждаемостта и предизвикване на безплодие в дадена държава или население.

Налице са съгласувани усилия на национално ниво от страна на граждани за принуждаване правителството на САЩ да бъдат поставяни етикети на ГМO храните. Противопоставяйки се на това, правителството не само възнамерява те да бъдат запазени без етикети в САЩ , но и полага усилия на международно ниво да премаxне всяко етикетиране на ГМО храни чрез Codex. Проблемът е, че Codex отговаря единствено за храните, а  ГМО  не спадат към тази група.
Царевица е била подложена на полеви изпитания в опити, финансирани от Американското Министерство на Земеделието., съвместно с малка калифорнийска биотехнологична компания, наречена Epicyte. Обявявайки своя успех на пресконференция през 2001, президентът на Epicyte, Мич Хейн, посочвайки своите ГМО царевични засаждения, заявил: "Притежаваме оранжерия, изпълнена с царевица, произвеждаща анти-спермални антитела."

Хейн твърдял, че това било възможно разрешение на проблема с "пренаселването" на света.

В допълнение към създаването и използването на ГМО царевица и други важни продукти в Южна Америка, Мексико и Африка,  любопитни данни бяха разкрити в САЩ, скоро след като ГМ храните бяха одобрени през 1996 г. От този момент нататък, нивото на раждаемостта в Съединените щати пада, и този спад бележи ускорение  от 1999 г. насам, само 3 години след въвеждането на ГМО на хранителния пазар.

Тъй като генно-модифицираните храни не сe считат за естествена стока за потребление от Регулаторния Орган на ООН (Codex), и учени целенасочено са внесли спермацидни видоизменения в царевицата с цел контролиране  ръста на световното население, тогава безспорно, едно от редицата предназначения на ГМО храните е за употреба като биологично оръжие.

Много световни сдружения  насърчават разпространението на ГМО храни, особено царевица, соя и ориз като средство за борба с глада  и бедността в света, и преди всичко в страните от третия свят. Фондацията "Гейтс", фондацията "Рокфелер" и Агра - организацията на бившия председател на ООН Кофи Анан, са само три от влиятелните единици, доставящи средствата и насърчаващи по-разширената употреба на ГМО в много страни.

Налице е също така постоянна битка между гражданите и Отдела за Храни и Лекарства (FDA)  да се изисква етикетирането на ГМО хранителните продукти, но до настоящия момент правителствената агенция успява да държи обществото в неведение относно това, което се съдържа в храната им. Тъй като ГМО продуктите не се считат за храна според регламентите на ООН, много въпроси все още остават неизяснени затова какви са причините Отдела за Храни и Лекарства(FDA) да разрешава изобщо тяхното използване в храните за широко потребление ..."
 
(examiner.com (със съкращения);    
Автор: Кенет Шортген Джуниър ( Kenneth Schortgen Jr.)

Генетично-Модифицираната соя-свързана със стерилност, ранна смъртност при хамстери:
"Проучването беше обичайна практика", казва руският биолог Алексей Суров, за това, което би могло да се окаже омаловажаването на века. Суров и неговите колеги решават да открият дали Генно-Модифицираната(ГМ) соя на Монсанто, отглеждана върху 91% от соевите насаждения в САЩ, води до усложнения в растежа и възпроизводството. Това, което той е открил е в състояние да изкорени една промишленост, свързана с много милиарди долари.
След като са хранили хамстери в течение на две години, обхващащи три поколения, онези, подложени на ГМ диета и в частност групата на крайна диета от ГМ соя, показали поразяващи резултати. До третото поколение, повечето хамстери, хранени с ГМ соя загубили способността да имат потомство. Те също така страдали
от забавен растеж и висока смъртност сред новородените . И ако това не е достатъчно ужасяващо,  някои от третото поколение дори са придобили окосмяване в устната си кухина- феномен, рядко срещан, но очевидно по-широко разпространен сред хамстери, хранени  с ГМ соя.
Проучването, проведено съвместно от Института на Суров за Екология и Еволюция към Руската Академия на Науките и Националната Асоциация за Генна Безопасност, се очаква да бъде публикувано след три месеца(Юли 2010)--така че техническите подробности ще трябва да почакат. Но Суров нахвърли основните щрихи за мен в електронно писмо.
Той е използвал хамстери порода "Кембъл", с бързи темпове на възпроизводство, разделени в 4 групи. Всички били хранени нормално, но едната диета е била без  никаква соя, втората е съдържала обикновена соя, третата е използвала ГМ соя, а четвъртата е била с високо съдържание на ГМ соя. Използвали 5 двойки хамстери в група, всяка от които създала 7-8 потомци, общо 140 бозайника.
Той избрал нови двойки от всяка група, които оставили още 39 потомци. Имало е 52 малки, родени от контролната (първата- б.п.) група и 78 от групата, хранена с обикновена соя. От групата, при която е използвана ГМ соята, обаче, само 40 хамстери са се родили. И от тях 25% са загинали. Това е била петкратно по-висока смъртност от 5-те процента, наблюдавани сред контролните. От хамстерите, хранили се с високо съдържание на ГМ соя, единствено една женска е родила. Тя имала 16 малки; около 20% умряли.
Суров каза "Ниската численост при F2 (третото поколение) показва, че много от животните са били стерилни "
Публикуваният труд ще съдържа също измервания на размерите на органите при третото поколение животни, включително тестиси, далак, матка и т.н. И ако екипът успее да събере необходимите средства, те също ще  анализират нивото на хормоните в събраните кръвни проби...

Години на нарушения във възпроизводството, причинени от ГМО-хранене
Хамстерите на Суров са само последните в списъка от животни, страдащи от нарушения във възпроизводството след употреба на ГМО. През 2005, Ирина Ермакова, също от Руската Национална Академия на Науките, съобщи, че повече от половината бебета, родени от женски плъхове, хранени с ГМ соя са умрели в рамките на 3 седмици. Това също е било пет пъти по-високо от 10-те процента смъртност при групата, хранена с обикновена соя. Потомците в ГМ групата са били също така дребни и са били неспособни да се размножават. При явно съвпадение, след хранителните проучвания, проведени от Ермакова, нейната лаборатория започнала да храни всички плъхове в съоръжението с търговска храна за плъхове, използвайки ГМ соя. До два месеца, смъртността сред новородените в цялото съоръжение достигнала 55%.
Когато Ермакова е хранила мъжки плъхове с ГМ соя, техните тестикули променили цвета си от обичайното розово в тъмно синъо. Италиански учени  са открили сходни изменения в тестисите на мишки, включително увредени млади сперматозоиди. Нещо повече, ДНК-то на зародишите, заченати от мишки, хранени с ГМ соя функционирали различно.
Австрийско правителствено проучване, публикувано през Ноември 2008 показва, че колкото повече ГМ царевица е била давана на мишки, толкова по-малко новородени са имали, и толкова по-малки по размер са били те.
Земеделецът от Централна Айова Джери Росман също е имал проблем със свине и крави, станали стерилни. Някои от неговите прасета дори са имали погрешни бременности или са раждали мехури с вода. След месеци на изследвания и опити, той най-накрая открил източника на проблема в храненето с ГМ царевица. Всеки път, когато вестник, списание или телевизионно предаване съобщавали за неприятностите на Джери, той  получавал обаждания от още селскостопански работници, оплакващи се от безплодие на добитъка в техните стопанства, свързани с ГМ царевица.
Изследователи от Бейлорския Колеж по Медицина случайно открили, че плъхове, отгледани върху царевични постелки "нито се размножавали, нито проявявали възпроизводително поведение." Проби от царевичния материал разкрили две съединения, които спирали половия цикъл при женските "в концентрации  приблизително двеста пъти по-ниски от обикновените фитоестрогени. " Едно съединение дори потискало мъжкото полово поведение и двете вещества допринасяли за растежа на клетъчни култури на рак на гърдата и на простатата. Учените открили, че количеството на веществата варирало в зависимост от сортовете ГМ царевица. Натрошената царевица използвана в Бейлор вероятно е била внесена от Централна Айова, недалеч от стопанството на Джери Росман и други, оплакващи се от безплоден добитък.
В Харяна, Индия, екип от изследващи ветеринарни лекари съобщава, че биволици, хранещи се с памуково семе страдат от безплодие, както и от чести помятания, преждевременни раждания  и смъкнати матки. Много възрастни и млади биволи също така са умирали загадъчно.
 
Отричане, Нападение и Отказано последващо действие
Учените, разриващи данни за вредата от ГМО са редовно нападани, осмивани, отказвано им е финансиране и дори са уволнявани. Когато Ермакова съобщи за високата ранна смъртност сред потомствата, хранени с ГМ соя, Тя се обърна с молба към научната общност да се повторят и да се проверят нейните предварителни резултати. Тя също така е потърсила допълнително финансиране за да анализира запазени органи. Вместо това тя е била нападната и охулена.
Проби са били откраднати от нейната лаборатория, книжа са били изгорени върху нейното бюро, и тя заявила, че нейният началник, под натиска на своя началник, й наредил да спре да извършва повече изследвания с ГМО. Никой друг досега не е повторил простичките и нескъпоструващи проучвания на Ермакова.
В опит да прояви съчувствие към нея, един от нейните колеги предположил, че може би ГМ соята ще разреши проблема с пренаселеността.
Суров съобщава, че засега, той не е бил под какъвто и да е натиск.

Отказване от Огромния ГМО Хранителен Експеримент
Без задълбочени опити, никой не може да определи с точност какво причинява възпроизводствените нарушения при Руските хамстери и плъхове, Италианските и Австрийски мишки, и добитъка в Индия и Америка. И ние можем само да спекулираме относно връзката между въвеждането на генетично-модифицираните храни през 1996, и съответстващия ръст в раждането на деца с ниско тегло, безплодието, и другите  проблеми сред населението на САЩ. Но много учени, физици и загрижени граждани не смятат, че обществото трябва да остане лабораторна мишка за огромния ненадзираван експеримент на Биотехнологичната промишленост.
Алексей Суров казва: "Ние нямаме никакво право да използваме ГМО докато не разберем възможните вредни последици, не само за самите себе си, но и за следващите поколения. Ние определено се нуждаем от подробни проучвания, за да разясним това..."


Автор: Джефри Смит  /www.huffingtonpost.com/- със съкращения



Тагове:   здраве,   наука,   ГМО,   xрани,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 448495
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930