Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2017 17:04 - Как ни следят и подслушват чрез Интернета
Автор: stoyan80 Категория: Технологии   
Прочетен: 1580 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 23.08.2022 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Коментар за поредната фалшива новина на масмедиите

Водещата тема през последните дни са „новите“ разкрития на WikiLeaks относно действия на служители от ЦРУ и други служби. Те можели да активират дистанционно камерите и микрофоните на телефоните, компютрите и смарт телевизорите ни. И по този начин извършвали „безпрецедентно“ следене.

Що за новооткрития са това?

Ами такива — фалшиви новини

Защото не можем да наричаме „нова“ и „изненадваща“ една вест, която не беше „шокираща“ дори при първите разкрития на вътрешния информатор Едуард Сноудън. Още преди 2 години той ни запозна с възможностите на NSA/ЦРУ практически да копират целия интернет — между 2 и 5 петабайта* данни само в рамките на едно денонощие.

И още примери:

1. Нима е новост и че водещи корпорации имат договореност за сътрудничество и предаване на лична и дори кодирана потребителска информация към безконтролни държавни институции? Сред тях са и създателите на най-популярните операционни системи — Android на Google (за смартфони и  таблети) и Windows на Microsoft (за преносими и настолни РС).

2. Нима е новост, че Facebook използва микрофона на устройствата ни, за да слуша какво говорим? Уж за маркетинг. Да не би да е новост, че Google и Facebook, както и самият интернет, са дело на „добрия“ Пентагон?

3. Нима е новост, че тъй наречените умни телевизори могат да работят като телекраните от „1984“ на Джорд Оруел? LG бяха хванати, че правят списък с файловете от флашките, свързани към портовете на техните модели? Също Samsung бяха превърнати в шпиони чрез следящи и слухтящи троянски коне, писани от обикновени хакери.

Примерите не претендират дори за основна изчерпателност!

И на фона на това още се „изненадваме“?!

Ама наистина ли се „шокираме“, че разюзданите и наддържавни институции си имат цели хакерски армии? На такива „новини“ може да се чудят и дивят само журналисти, които не помнят какво са писали преди година-две. Що за къса памет е това?

Или може би не са разбирали написаното преди, както не го разбират и сега?

Но имам основания да вярвам, че в доста случаи говорим за автори на фалшиви новини. Осъзнато или не, те работят в полза на същите тези служби и ЦРУ, които привидно уличават сега в полза на обществената информираност.

Позволете да се аргументирам…

Все пак сигурно ви „хвърлям в дълбокото“ с тази конспиративна теория.

ЦРУ и подобните на нея от други държави нямат ама никакви планове да ограничават изтичането на такива разкрития. Запитани защо не го правят, самите те го наричат „контра-продуктивно“. Ама как, защо?…

Ами ей така: ако искате хората да свикнат с това, някой да ги следи през собствените им камери и да слухти през собствените им телефони, тези „новини“ вършат идеална работа.

Казано накратко, това е част от програмирането на раята. То е гарнирано с обичайната подправка към претоплената манджа, която гласи, че: ако нямате какво да криете, няма и от какво да се притеснявате.

Аз пък си се притеснявам

Преди всичко се притеснявам от това, че има среди, които „с чиста съвест“ са склонни да навлизат в личното ни пространство. Даже тогава, когато нямат доказателства или основателни подозрения, че крием нещо нередно.

И от години не ми трябват подобни „новини“, за да:

1. не гледам телевизия;

2. нямам телевизор в стаята си, още по-малко такъв с камера, микрофон и връзка с интернет;

3. държа постоянно черна лепенка върху камерата на лаптопа;

4. използвам калъф с капаче, покриващо камерата на смартфона ми;

5. не държа свързан микрофона, ако не записвам подкаст или не говоря по Viber/Skype;

6. съобразявам се с това, че всичко, което все пак говоря и пиша, попада в архивите на интернет доставчика ми, а успоредно с това — в масивите с данни на Microsoft и ЦРУ;

7. осъзнавам, че всичко може и непременно ще бъде използвано срещу мен, ако стана опасен за Новия световен ред, сиреч Аримановото царство. За целта периодично подхранвам Звяра с фалшиви новини за самия мен и не му позволявам да има напълно точен мой профил, а такъв с противоречия и подвеждащи нишани.

И най-важното: изобщо не ме вълнува колко смахнат изглеждам в очите на „изненаданите“ и „шокираните“. Нека ме смятат за налудничав конспиративен теоретик, който още малко и ще си сложи станиолова шапка.

Конспиративните теории отпреди 10 години са днешните новини и „новини“. А когато чувстваме, че въплътеният Ариман е близо, това са просто знаци, че той всъщност чука нетърпеливо на прага ни.

Иван Стаменов
8.3.2017 г.

Бележки: 1 петабайт се равнява на 1 милион GB (гигабайта).


/  Източник: "От Извора" (http://www.otizvora.com/2017/03/8670)  /



Гласувай:
4



1. lexparsy - Да деее...
05.08.2017 16:09
аргумента е че ако не си престъпник - няма какво да криеш :-(((
ама виж, направиха цял филм Кръгът (the Circle) за един аргумент...
А и освен това ако решиш да кажеш или покажжеш Истината, може да си станеш Престъпник, докато се разхождаш в парка...
и тезата за Тероризма, от който ни е страх е измислена за да могат да извършват ЯВЕН ТЕРОРИЗАМ и Геноцид ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 446280
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031