Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2021 17:41 - Учени създадоха ДНК "ваксина" предизвикваща стерилитет
Автор: stoyan80 Категория: Технологии   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.08.2022 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Списание "Science" от 2015 г.): Контролът на раждаемостта при животните скоро може да бъде само на една крачка: Нова инжекция прави мъжки и женски мишки безплодни, като подвежда мускулите им, за да произвеждат антитела, блокиращи хормоните.
Ако подходът работи при кучета и котки, казват изследователите, той може да бъде използван за кастрация и стерилизация на домашни любимци, и за контрол на възпроизводството при популациите от диви животни. Подобен подход може, един ден, да стимулира развитието на дългосрочни възможности за контрол на раждаемостта при хората.

„Това изглежда невероятно обещаващо“, заявява Уилям Суонсън, директор на изследванията на животни, в зоопарка и ботаническата градина в Синсинати, Охайо. „Всички сме много развълнувани от този подход, от това, че ще бъде този, който наистина ще проработи . "...

По-евтиният и бърз способ за стерилизация се счита за "свещения граал" при контрола на популацията на животните.
За да стигнат до там, изследователите вече са създали ваксини, които предизвикват имунен отговор при животните. Този отговор произвежда антитела, които блокират гонадотропин- освобождаващия хормон (GnRH), необходим на всички бозайници, за да задейства пътищата, стимулиращи развитието на яйцеклетката или спермата.
Доказано е, че ваксините от този клас (включително противозачатъчното средство за елени "GonaCon") действат ефективно при контрола на раждаемостта при мъжките и женски животни. Но, подобно на много човешки имунизации, ваксините разчитат на имунен отговор, който в крайна сметка намалява, принуждавайки да се прибягва до използването на повторни, засилващи инжекции, на всеки няколко години.

Биологът Брус Хей, от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и колегите му, възприемат различен подход за блокиране на GnRH.
Вместо да разчитат на имунната система на животните за създаване на антитела, той и колегите му, са създали част от ДНК, която (когато е опакована в неактивни вирусни обвивки и инжектирана в мишки), превръща мускулните им клетки в анти-GnRH антитела. Тъй като мускулните клетки са едни от най-дълготрайните в тялото, те продължават да отделят антителата в продължение на 10 или повече години. Както мъжките, така и женските мишки с достатъчно високи нива на антитела, се оказват напълно безплодни, когато екипът на Хей им позволява да се чифтосват, два месеца по-късно, съобщава екипът онлайн в списанието "Current Biology" днес. ... 


Източник: 
Science Magazine (научно списание на Американската асоциация за съдействие развитието на науката-- AAAS) 
/Със съкращения/

https://www.sciencemag.org/news/2015/10/dna-vaccine-sterilizes-mice-could-lead-one-shot-birth-control


image






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyan80
Категория: История
Прочетен: 448292
Постинги: 197
Коментари: 69
Гласове: 234
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930